Alla hjärtans dag, eller Valentindagen som det också kallas är en mycket gammal temadag. Dagen firas varje år den 14 februari och är döpt efter helgonet Sankt Valentin. Det var först under medeltiden som dagen fick en romantisk prägel då en tänkte att fåglarna fann sin partner i februari, detta fick människorna att börja fundera över vem som skulle bli deras valentin. Det var i Frankrike och England som traditionen tog fart, främst hos ungdomarna som bland annat skrev kärleksbrev och dikter till sina käraste. Idag firas alla hjärtans dag i hela världen och det är vanligt med mindre presenter och blommor som en kärleksgest. I Sverige säljs över fyra miljoner rosor dagen till ära men traditionerna kan se olika ut på olika håll i världen. I Finland kallas dagen för vändagen och är till för att uppmärksamma sina vänner och I Japan och Sydkorea är det vanligt att flickor ger chockad till vänner och personer de tycker om.

Sankt Valentin är en beteckning på minst tre personer men vem dagen är döpt efter är oklart. Det sägs bland annat att Sankt Valentin var en präst i antikens Rom som trotsade förbudet att viga unga par och som valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin tro. Det sägs också att Sankt Valentin hade som vana att ge förälskade par blommor som han själv plockat i sin trädgård. Innan Sankt Valentin avrättades tros han ha smugglat ut ett kort till fångvaktarens dotter som han sägs ha varit förälskad i, detta har förmodligen gett upphov till dagens traditioner med kort och rosor.

© 2017. Text & bild: Sandra Laakkonen & Julia Hedin

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_hj%C3%A4rtans_dag
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_Valentin
_______________________________________________________________________________________

© 2017. Video: Irma Berglund, Alice Johansson & Alice Stjärnskog

_______________________________________________________________________________________

Enkätintervju

Vi utförde en enkätintervju kring alla hjärtans dag och frågade folk vad de ansåg om högtiden samt vad de hade för planer för kvällen. Detta blev resultatet.

      © 2017.  Julia Filipsson & Emelie Lönnqvist.