Henrik Ek, skolans rugbystjärna

Efter EM-vinst med U18

Vi kände till Henrik Eks erfarenheter och att det har gått så bra för honom inom rugby. Så vi kände att han var värd en intervju för att berätta lite om det han vart med om.

Henrik går i BF13 på Fria Läroverken Norrköping.

När och vart började du spela rugby?

– Jag började när jag var 9år och då började jag i Norrköpings Rugbyklubb Trojan som jag alltid har spelat i efter det förutom när jag var utomlands. Det är min modersklubb.

Vad var de som fick dig att börja?

– Min klasskompis pappa var rugbytränare, och min kompis tänkte inte börja spela om inte jag och några andra också började. Så vi börja spela rugby allihop tillsammans.

Du har ju spelat i Sveriges landslag, vad var det som fick dig att komma så långt?

– När jag var 16 år så blev jag inringd till U18 landslaget för att en kille blev skadad. Sen så gjorde jag bra ifrån mig så jag blev kvar i U18 från när jag var 16år till 18år. Sen så blev U18 coachen landslags coache för A-laget. Och eftersom han sett mig utvecklas dom åren i U18 så tog han med mig i A-laget för att testa, då gjorde jag bra ifrån mig så jag fick stanna kvar.

Efter första landslagsmatchen

För ett tag sen var ju du i Leeds i England, hur kommer det sig?

– Det var också med U18-laget, vi var ock spelade en träningsmatch i England mot ett regionslag från en skola Woodhouse grove school. Efter matchen så kom rugbychefen på skolan fram och frågade om jag ville komma och studera ett år och spela rugby där. Jag tänkte inte mer på det, tänkte bara att det var en sak han sa. Men sen några veckor senare så började han maila och ringa mig och då blev det av så jag åkte dit och spelade rugby i först i skollaget och gick på engelsk skola. Sen kom jag med i Leeds Carnegie academilag som är proffslag som spelar näst högsta serien i England och det är deras ungdomslag.

Vinst i Engelska skolmästerskapen (Henriks privata bild)

Hur var det att vara i England?

– Helt underbart, för det första bara att se hur en engelsk skola är, alltså den strikta kulturen som är i en engelsk skola. Och rugbyn var ju världsklass där, det bästa man kan komma i 18-års ålder.

Har Fria vart till någon hjälp med ditt rugbyspelande och tränande?

– Absolut, just den här linjen att få vara här i gymmet och få hjälp av våra lärare att utveckla oss i vissa lyft och sånt. Och de hjälper mig med rugbyn så jag blir starkare och snabbare, mer explosiv. Så det hjälper jätte mycket. Peter, Hanna och Elin är jättebra lärare. Och de hjälper mig med allt som jag vill ha hjälp med.

Vad ska du göra efter gymnasiet?

– Just nu är det inte helt säkert, men troligtvis har jag fått jobb på den där skolan som jag var på i England som gymnastiklärare och fystränare så förhoppningsvis så åker jag dit. Och då kommer jag också spela i ett lag som är i fjärde högsta ligan i England. Det är ju det jag vill göra just nu.

Med mamma & pappa (Henriks privata bild)

Henriks tips: Om du vill utvecklas i någon sport och får en chans att åka iväg utomlands eller åka iväg med ett högre lag så absolut bara att göra det. Det värsta som kan hända är att du får världens erfarenhet. Du kanske inte platsar i laget, och det märker du ju efteråt men då har du iallafall vart där och ser vad som krävs för att bli bättre. Förhoppningsvis får du motivation till att jobba vidare för att nå upp dit själv. Och håll koll på ditt lag så att alla jobbar tillsammans och har strikta mål som man jobbar efter.

Text: Amanda Johansson & Josephine Haglund