På morgonen, svensk tid, stod det klart att Donald Trump tagit hem segern i presidentvalet. Trots att tidigare opinionsmätningar visat på en överlägsen seger för Hillary Clinton står nu Donald Trump som president, resultatet har chockat människor världen över.

Såväl kändisar som politiker har i media uttalat sig. Bland annat feministiskt initiativ har på sin facebooksida beskrivit valresultatet som en tragedi för världen. Även Stefan Löfven och Annie Lööf har uttryckt sin oro. Annie Lööf säger i Aftonbladets valvaka att resultatet känns som en klump i magen. Också stora världskändisar har i media uttryckt sina åsikter, bland annat Beyoncé, Jay-Z, Lady Gaga, Leonardo DiCaprio, Kanye West, Miley Cyrus och George Clooney har visat sitt stöd till Hillary Clinton.

Trump har under valkampanjen yttrat många provokativa åsikter, Trump vill bland annat bygga en mur mellan Mexiko och USA, detta på Mexikos bekostnad. Donald Trump vill också avskaffa Obamacare, förbjuda muslimer att resa till USA samt deportera de 11,3 miljoner papperslösa som bor i USA. Trump menar även att han vill se skendränkning återinfört som förhörsmetod, något som Obama 2009 förbjöd och som FN klassar som tortyr. Donald Trump vill även höja skatten och införskaffa tullar på importen till USA vilket kommer påverka den internationella handeln.

Ur många perspektiv ser vi på detta som ett steg bakåt, ett nederlag och snarare historisk katastrof än positiv utveckling.

© 2016. Text: Sandra Laakkonen & Julia Hedin