Nobelpriset är ett pris som delas ut i Alfred Nobels minne. Priserna tilldelas personer som gjort stora framsteg inom kemi, litteratur, medicin, fysik samt fredsarbete. Det första nobelpriset delades ut år 1901 efter att priserna fastställdes i Alfred Nobels testamente 1895. I oktober varje år offentliggörs pristagarna och den 10 december, på nobeldagen och Alfred Nobels dödsdag, hålls ceremonin. Alla priser delas ut i Stockholm förutom fredspriset som delas ut i Oslo.

Årets pristagare är David J. Thouless, Duncan Haldane och John M. Kosterlitz (fysik), Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Ben Feringa (kemi), Yoshinori Ohsumi (medicin), Bob Dylan (litteratur), Oliver Hart, Bengt Holmström (ekonomi) och Juan Manuel Santos (fred).

emmaEmma Anderzén, Foto: © Alice Johansson

Vi har intervjuat Emma Anderzén om vad just hon tycker om nobelpriset.

Vad tycker du om nobelpriset? 

– Jag tycker det är bra, för att dels får det allmänheten att uppmärksamma på vad som forskas om, och det gör att forskare kan ha ett mål att nå. Att de vill komma fram till något och göra något bra för världen för att då får vi det här priset och får pengar. 

Vilken betydelse har nobelpriset för Sverige? 

– Det gör att en del som kanske inte hade vetat vad Sverige är för något vet det, för att man kan koppla nobelpriset med Sverige, till exempel det är det landet som delar ut Nobelpriset

© Julia Hedin – bakgrundtext
© Alice Johansson & Alice Stjärnskog – intervju och bild

Källförteckning:
http://www.nobelprize.org/alfred_nobel/will/
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/facts/