Idag kl. 11:28:40 infaller det persiska nyåret, Nowruz. Den icke religiösa högtiden har firats av bl.a. iranier i över 4000 år och kan jämföras med Sveriges midsommarfirande som är en hyllning till naturen och jorden.

År 2010 proklamerade FN:s generalförsamling genom resolution A/RES/64/253 att den 21 mars ska firas internationellt s.k. International Nowruz Day. Nowroz innebär ”ny dag” och har sitt ursprung från den persiska imperiet då astronomer i flera tusen år sedan upptäckte den exakta tiden för vårdagjämningen

Andra länder som också firar Nowruz är Afghanistan, Albanien, Azerbajdzjan, fd jugoslaviska republiken Makedonien, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Kina, Tadzjikistan, Turkiet och Turkmenistan.

Nowruz är en uråldrig fest som markerar den första dagen av våren och förnyelse av naturen. Det främjar värderingar om fred och solidaritet mellan generationerna och inom familjer samt försoning och grannsämja, vilket bidrar till den kulturella mångfalden och vänskap mellan folken och olika samhällen.

Happy Nowruz (Gott nytt år)

Källa: https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N09/477/01/PDF/N0947701.pdf?OpenElement 

© 2017. Text & Foto: M@nsour J@kobsson