Djurens dag firas den 4 oktober varje år och har gjort det sedan år 1939 då den startades av ekologer i Florens för att uppmärksamma att djurarter hotades av utrotning. De valde att lägga dagen just den 4 oktober då det även är djurens skyddshelgon Franciskus av Assisis helgondag.

Dagen är instiftad av World Animal Day och deras syfte är att förbättra djurens framtid samt att höja djurens status för att förbättra djurens välbefinnande runt om i världen. Denna dag firas idag i länder över hela globen för att uppmärksamma djurens betydelse samt upplysa folk om djurens situation.

World Animal Day jobbar med att uppmuntra olika organisationer och föreningar att hjälpa till att fira djurens dag. De inspirerar bland annat andra djurskyddsorganisationer, barn och ungdomsklubbar samt andra typer av organisationer och företag att hålla event som firar djurens dag. Detta gör så budskapet angående djurens dag förs fram till fler människor.

I Sverige så uppmärksammas dagen främst av Djurens rätt som förra året uppmanade folk att hjälpa till och se till att dagen hamnade i de svenska almanackorna. De uppmanade folk att skriva brev till almanacksförlagen Burde och Frizell och övertyga dem till att skriva in djurens dag i almanackan. 211 brev har hittills skrivits till förlagen.

© 2016. Text & Foto: Irma Berglund

Källor:
http://www.worldanimalday.org.uk/about_us
https://sv.wikipedia.org/wiki/Djurens_dag
http://www.djurensratt.se/engagera-dig/blixtaktioner/ta-med-djurens-dag-den-410-i-de-svenska-almanackorna